Gästblogg: Jag praoade i riksdagen!

Gästblogg: Jag praoade i riksdagen!

Jag har haft praktik i två veckor på riksdagen tillsammans med Christina Örnebjär. Mina veckor har varit helt toppen. Det har varit väldigt lärorikt och spännande. Jag har fått gå på allt från seminarier till att ha vara med på besök på Sveriges radio tillsammans med Jan Björklund.

Jag hade en bild av hur det skulle vara att jobba på riksdagen som visade sig vara helt tvärtemot. Min bild av att jobba på riksdagen var att man var väldigt mycket på sitt kontor och bara läste handlingar osv men man gör så mycket mer. Du åker till exempel på en massa besök och pratar med massa folk. Du har även en väldigt oplanerad dag, vilket kan göra att vad som helst kan hända under dagen förutom alla de saker som ligger inplanerat så som voteringar, debatter, möten och så vidare.

Det som gjorde att jag valde denna praktikplats var för att jag ville testa på något annorlunda och som samtidigt var lärorikt och då kom tanken på riksdagen upp. Jag ångrar inte en sekund att jag ringde till Christina och frågade om en praktikplats.

Astrid i pressrummet, Sveriges riksdag
Astrid i pressrummet, Sveriges riksdag

Det har varit en lärorik och en väldigt trevlig praktik som gjort att jag har utvecklats som person. Jag har tagit med mig väldigt mycket och lärt mig att allt som rör oss människor har något med politiken att göra. Jag har varit på två seminarier, ett som handlade om ensamkommande barn och ett om självkörande bilar. Mycket av de som har pratats om på seminarierna har berört mig och mitt skolarbete vilket har gjort det mycket mer intressant. Jag kommer självklart även i framtiden ha nytta av dessa kunskaper.

Studiebesöket på Sveriges radio med Jan Björklund innehöll en mini-föreläsning om hur deras radiokanal ska nå ut till ungdomar och en dialog/diskussion med VD:n. Efter detta studiebesök ändrade jag även uppfattning om Jan då jag alltid tyckt han verkade vara lite kaxig, kanske  pga. av sin position i samhället, men efter att han samtalat med mig och även sagt att jag skulle få vara med på allt som hände på Sveriges radio trots att VD sagt att jag inte fick vara med eftersom man inte kunde hålla en öppen diskussion dså ändrades åsikten till den mer positiva! Han är en jättetrevlig person men nog gärna en som vill ha rätt i alla lägen vilket gör att han kanske lätt kan bli lite småirriterad på utomstående människor som han inte tycker har argument.

Voteringar och debatter har varit något jag suttit och kollat på vissa dagar och det har gett mig en stor insikt i hur man faktisk gör för att fatta olika slags beslut för Sverige och allt därtill.

Måndagar och fredagar har vi varit hemma i länet på studiebesök, kommunfullmäktige och Liberalerna har haft årsmöte med föreläsning av Birgitta Ohlsson. Den föreläsningen var väldigt intressant och väldigt berörande.

Jag kan sammanfatta mina veckor med Christina som trevliga, lärorika och extremt roliga. Det har varit många goda skratt och trevliga bemötanden från alla i Liberalernas korridor!

/Astrid

astrid och chri
Astrid och Christina

Astrid, som fyllde sjutton under de veckor hon var med mig, går i ettan på gymnasiet. Under två veckor var hon med mig i riksdagen och fick både läsa handlingar och skriva pressmeddelanden, gå på seminarium och verksamhetsbesök. Trots emellanåt väldigt långa dagar var humöret ständigt på topp och jag håller helt med henne i beskrivningen av många skratt. Är så glad att Astrid, som inte har någon politisk bakgrund alls, valde att hänga med mig. Det har verkligen varit både roligt och lärorikt! (Uppmanar alla att ta emot prao-elever! Det är toppenkul!) /Christina

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail