Folkpartiet glöggliberalerna!

Folkpartiet glöggliberalerna!

Igår stod vi i FP Kumla på torget. Det stora orange tältet med ”folkpartiknappen” på lyste upp i novembermörket och syntes lång väg. Ur grytorna på bordet steg ångan från varm glögg – årets första för de flesta.


En som kom förbi och tog sig en (flera!) koppar med glögg var en man från Irak. Han trodde det var kaffe vi bjöd på och kom fram för att prata en stund. Glögg hade han aldrig smakat förr men tyckte det var toppen. Vi pratade en bra stund och han berättade om sig själv, var han bodde nu, att han trivdes i Kumla, med sitt jobb i Sjöparken, att hans dotter snart skulle komma hit och han skulle få träffa sitt barnbarn och vara morfar. Han berättade om Irak också. Om alla smällar som gjort att han nu hör dåligt och om sina två jobb och hur han aldrig kan åka tillbaka.
Vi folkpartister som stått och gnällt lite över kylan slutade gnälla… Någon mumlade lite om i-landsproblem och det kändes onekligen så när mannen beskrev hur det sköts och hur det lät – och hur bra det var i Kumla där man kan stå på torget och prata politik…

Han lyste upp när han förstod att det vi kom från just politiken – att de unga där var från ett politiskt ungdomsförbund. Vi tar det lätt för givet, att oppositionen så enkelt kan stå på torget och servera glögg och pepparkakor en novemberlördag. Kommer man från Irak är det inte ett dugg självklart.

Jag tror också vi alla kände oss väldigt stolta över Kumla när vi stod där för det var så tydligt att han tyckte det var så bra här. Mottagandet, jobbet, boendet – han trivs här och vill att hans barn ska komma och få uppleva samma sak.

Jag tycker det är toppen med sådana här saker – att stå på torget, bara finnas där mitt bland alla kumlingar, prata och lyssna. Givetvis hade vi med oss material – Unga ska ha jobb-kampanjen och vår egen folder med sex korta om vad vi folkpartister i Kumla vill – men pepparkakor och glögg drar onekligen mer. Vi hade annonserat på Idagsidan i NA och det är tydligt att folk läser den för flera stycken nämnde annonsen och att de tittat förbi torget bara just därför.

Vi fick en liten spydig kommentar från en man: Så ni är fler än tre i partiet och så räknade han upp tre namn som igen av oss hade en aning om vilka de var. Det kan vara så att mannen ifråga refererade bakåt i tiden eller så tänkte han på något helt annat parti. Hur som helst är vi betydligt fler än tre medlemmar och fler än så på plats igår också. Igår var jag dessutom äldst… 33 år och äldst!

Överallt hör vi att det är så svårt att få med unga i politiken – nå, de kanske har flyttat till Kumla allihop för även andra ungdomsförbund har medvind. MUF startade precis en lokalavdelning här. Påpekas ska dock att alla som var med igår är folkpartister – Stolt folkpartist! som sextonåringen presenterade sig. LUFare och Folkpartist samtidigt.
Det gör mig stolt!


Läs gärna expressen debatt idag där
Jasenko Selimovic, folkpartist och statssekreterare med ansvar för integration-, diskriminerings- och MR-frågor skriver.

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail