Politiker på praktik – på plats!

Politiker på praktik – på plats!

Idag har jag varit med Hällabrottets hemtjänstgrupp under ett pass. Strax före sju i morse knatade jag upp till Hemtjänstens hus i Skofabriken och satt tillsammans med alla som ingår i gruppen för att gå igenom dagen – ett glatt gäng som var väldigt lätt att komma in i som ny.

Hur kom det här sig? Jo, jag har länge insett att skolan, förskolan och fritids är verksamheter jag kan. Jag har koll på barn i behov av särskilt stöd, jag har koll på särskola, hyfsad koll på gruppboende, och SFI (svenska för invandrare), sämre koll på KomVux och så vidare. Riktigt dåligt insatt är jag i äldreomsorgen. Hur lösa detta? Läsa på? Visst, men allt det här ovan som jag har koll – eller hyfsad koll på – är områden där jag jobbat. Jag jobbat på ett gruppboende för äldre med olika typer/grader av utvecklingsstörning, jag är lärare, har gjort en lång praktik på SFI och KomVux, vikat på särskolan, jobbat som elevassistent och så vidare. Det jag behöver är praktik.

Jag frågade vår äldreomsorgschef om det skulle vara möjligt att ha en politiker på praktik och hon lovade att undersöka saken – med andra ord, var någon villig att ha mig att släpa på. Strax efteråt hade jag två dagar inbokade, varav den första var idag med hemtjänsten.

Efter genomgången av dagen – under hela dagen imponerade gruppen på mig med att vara så flexibla, tider, bilar, allting fixade sig – åkte jag iväg med ”min” uska.

Vi har fixat frukostar, vattnat blommor, hämtat mat, värmt mat, dammsugit, moppat, diskat, hämtat post, tömt askfat, lagt om sår och tvättat av (vid de två sistnämnda sakerna höll jag mig i bakgrunden, det ska vara någon som vet vad de gör då, vattna blommor och dammsuga kan jag inte göra så fel med. Inte heller gav jag mig in på att fixa strulande larm!) och pratat, lyssnat och funnits där.

Det är en varierande arbetsdag – och självklart undrar jag om det är bästa sättet att få ut det bästa av våra medarbetare när utbildade uskor tömmer askfat och dammsuger.
Vissa saker är väldigt enkla. Värm mat i micron, duka och sitt en stund som sällskap. Fast är det så enkelt? Hur får man den korta stunden att bli värdefull för någon? Hur gör man för att på så kort tid visa att man finns där och att man bryr sig? Där jag var med lyckades man med det.

Andra saker är tyngre, fysiskt och psykiskt.

En hel del tid tillbringades i bilen. Även här kan man fundera över om det går att göra turer och områden mer sammanhållna. Vi for mellan Ekeby, Sannahed, Kvarntorp och centrala Kumla och det är en bit emellan.

Jag har träffat så mysiga människor idag, tagit del av fantastiska
historier om livet förr men framför allt fått åtminstone ett hum om vad det är hemtjänsten gör.

Stort tack till Hällabrottets hemtjänstgrupp och speciellt ”min” Uska (japp, det är av integritetsskäl jag inte skriver ut namnet på personer) för att ni tog emot mig under en hel dag.

Förslag på andra områden jag bör/ska praktisera inom som Kumla kommun sysslar med? Jag är öppen för det mesta!


Så här kan man också dammsuga… Sexåringen i full fart här hemma. Jag hade inga hörlurar när jag gjorde det idag :-)

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail